Essen for Life  dankt alle Essenaren !!! 


Let op !!! "De warmste week is niet in Boom, maar wel in domein Puyenbroeck in Wachtebeke !!

Mijn verhaal.

Hey, hoi! Ik ben Alex van Hooijdonk, een meisje van 12 (bijna 13!) jaar.

Ik werd gevraagd om ambassadrice te worden van de actie ‘Essen for Life’. Ze zijn bij mij terecht gekomen omdat ik -toen ik in het 4de leerjaar zat- botkanker kreeg en ik dus mee kan praten over kanker. Nu ben ik gelukkig terug genezen!

Ik was 9 jaar toen ik last kreeg van mijn knie. Tijdens atletiek, tennis, dansen, zelfs bij het stappen kreeg ik last. In het begin dacht de dokter aan groeipijnen, daarna dat ik steunzolen nodig had. Na enkele maanden pijn werd mijn knie plots heel dik. Toen hebben ze een scan genomen en de dag nadien zaten we al in Leuven. Botkanker! Ik wist zelf toen nog totaal niet wat dat inhield, maar -zoals waarschijnlijk veel kinderen- had ik al wel gehoord van kanker. Ik wist dat het niet positief was... Vanaf dat moment veranderde heel mijn leven. Ook voor de rest van ons gezin.

Eerst onderzoeken of de tumor was uitgezaaid. Dat was heel belangrijk! Gelukkig was dat niet het geval! Oef…

Dan een eerste operatie voor een poortkatheter en een biopsie. De tumor bleek wel kwaadaardig. Zo snel mogelijk met chemo starten om de kwade cellen te bestrijden. Dat wilde zeggen dat ik het meeste van de tijd in het ziekenhuis moest blijven en dat mijn haar al snel begon uit te vallen. School, dat ging niet meer. De dagen dat ik naar huis mocht om te bekomen van de chemo, kreeg ik les aan huis of volgde ik via Bednet. Op de dagen dat ik in het ziekenhuis was en het goed ging, kreeg ik daar les op de kamer of in de ziekhuisschool. Ondanks het feit dat ik het hele 5de leerjaar niet aanwezig was op school, zit ik nu zoals andere kinderen van mijn leeftijd in het 2de middelbaar. En daar ben ik heel blij om!

De chemo sloeg uiteindelijk aan en 4 september 2013, was de dag van de grote operatie. Toen hebben de dokters de tumor weggehaald. Afhankelijk van de aantasting van het bot zouden ze of een prothese gebruiken of het zou ook kunnen dat ze mijn been moesten afzetten. Gelukkig hebben ze mijn been kunnen sparen. Ik heb nu een verlengbare prothese. Omdat mijn goede been normaal blijft groeien, moeten ze regelmatig opereren om mijn ‘slecht’ been te verlengen. Zo blijven mijn beide benen even lang. Zot hè. Ik kan nu terug stappen, fietsen, zwemmen, … Lopen zit er echter niet meer in.

Ondanks het verdriet en de pijn van alles wat ik heb meegemaakt, wil ik ook zeggen dat ik heel veel leuke dingen heb meegemaakt. Dingen die ik anders nooit zou meegemaakt hebben. Zo ben ik gaan zeilen, ben ik op kamp geweest (waar o.a. Koen Wauters en Frank Deboosere zijn langsgekomen!), heb ik -samen met Joy Anna Thielemans en Tom Waes- meegedaan in Thuis, is de koningin komen voorlezen in het ziekenhuis, …  Zoveel organisaties en mensen die hun best doen om onze pijn te verzachten. En het helpt écht!

Zo hebben we ook kennis gemaakt met het Kinderkankerfonds. Na de operatie moest ik meteen terug chemo’s krijgen. Je wordt heel zwak en vatbaar voor allerlei bacteriën. Een uitstapje maken zit er niet meer in. Maar via het Kinderkankerfonds waren we in 2014 een dag in Zolder uitgenodigd en hebben we toen mogen meerijden met een limousine, allerlei sportwagens, vrachtwagen, enz. ’s Avonds zijn we daar nog uit eten geweest en was er een optreden. Dat zijn dagen dat je even alles vergeet.

 En ik hoorde ook van mama dat het Kinderkankerfonds de Kanjerketting financiert! Dat vond ik ook iets fantastisch. Voor iedere behandeling in het ziekenhuis krijg je een pareltje. Daar maak je dan een ketting van en zo kan je zien/voelen/tellen hoeveel keer je chemo’s, operaties, bloedtransfusies, enz. hebt gehad.

Die ketting zit nu, met een heleboel andere herinneringen, opgeborgen in mijn ‘herinneringendoos’ en regelmatig haal ik die nog eens boven.

En nu mag ik dus ambassadrice zijn bij ‘Essen for life’. Wees maar zeker dat ik dat met veel enthousiasme ga doen!

Je zal me dus waarschijnlijk wel tegenkomen bij een van de talrijke acties.

Tot binnenkort

Alex xx